Dragi prieteni și colegi,
Sperăm că vă bucurați de începutul de vară de anul acesta și de toată frumusețea si vacanța care vine odată cu ea! Sunteți pregătiți pentru cele mai recente știri despre microfinanțare livrate direct în căsuța Dvs. de E-mail de Asociația de Microfinanțare (AMF) si Microfinance Centre (MFC)?
Citiți mai departe! pentru a găsi știri ale sectorului de microfinanțare din România si din Europa precum si informatii despre proiectele si evenimentele organizare de cele doua asociatii paneuropene de microfinantare MFC (Microfinance Centre) si European Microfinance Network (EMN) și programele de microfinanțare ale Uniunii Europene.
Cu cele mai bune urări,
Echipele AMF si MF
ȘTIRI ȘI EVENIMENTE ALE SECTORULUI DE MICROFINANȚARE DIN ROMANIA
CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ DE MICROFINANȚARE BUCURESTI 2024
Conferința anuală a European Microfinance Network (EMN) este cel mai important eveniment din Europa privind incluziunea financiară și microfinanțare. Organizat în fiecare an din 2004, este o întâlnire de experți și idei și oportunitatea perfectă pentru participanții din industrie de a crea rețele, de a face schimb de experiență, de a învăța și de a se conecta cu reprezentanți ai finanțatorilor, autorităților naționale si europene de reglementare interesate de sector și chiar pentru a pune bazele pentru parteneriate de succes. Anul acesta, EMN, în parteneriat cu Asociația Română de Microfinanțare (AMF), ai organizat Conferința anuală la București în perioada 20-21 iunie 2024 la InterContinental Athénée Palace București. Ca de obicei, conferința a fost precedată de o serie de activități, workshop-uri, inclusiv Adunarea Generală a ENM, din 19 iunie la Marmorosch hotel București.
Sub sloganul „Cultivating Futures – Nurturing entrepreneurs through microfinance”, conferința va aborda mai multe subiecte cruciale în microfinanțare, concentrându-se pe antreprenoriatul tinerilor și femeilor, agricultura durabilă și sănătatea financiară și reziliența antreprenorilor care se confruntă cu criză.
România s-a evidențiat ca doar ca organizator al evenimentului, ci si gazdă a unui sector European vibrant de microfinanțare. Experiențele de success si lectiile invatate prezentate in cadrul conferinței vor fi transpuse în alte țări și astfel vor putea beneficia de acestea întregul sector de microfinanțare European. Evenimentul a pus un accent deosebit pe micro antreprenori, care vor juca un rol cheie pe parcursul diferitelor sesiuni.
In cadrul workshopului, Romanian Microfinance in a VUCA world (Volatile/Volatile; Uncertain/ Nesigur; Complex; Ambiguous/ Ambigu). Main challenges
Au fost prezentați principalii indicatori de performanță financiari si sociali ai membrilor asociatiei de microfinantare din perioada 2019-2023, si a fost lansat studiul realizat de Asociația de Microfinanțare, Benchmarking Microfinance România 2019-2023.
Detalii despre eveniment:
Upcoming events | European Microfinance Network (european-microfinance.org)
IMPLEMENTAREA ȘI TESTAREA SOLUȚIILOR VERZI ȘI DIGITALE
Proiectele propuse de FAER IFN si OMRO- Filbo IFN pentru implementarea și testarea soluțiilor verzi și digitale au fost selectate pentru finanțare in cadrul concursului de proiecte SOLUȚIILOR VERZI ȘI DIGITALE organizat MFC si și Cerise+SPTF (Social Performance Task Force) cu finanțare de la Transform Together Fund. La întâlnirea de la Paris din februarie au participat cele 8 organizații castigatoare care au primit granturi pentru implementarea și testarea soluțiilor verzi și digitale care vor beneficia clienții lor.
În timpul întâlnirii, beneficiarii am avut șansa de a învăța despre proiectele celorlalți, de a vorbi despre provocări și de a ne inspiră reciproc.
Citiți mai departe pentru a explora varietatea proiectelor:
Resurse pentru antreprenori – Filbo.ro
FEBEA and MFC Join Forces to Strengthen Microfinance and Ethical Finance in Europe
Invest EU – NOI CONTRACTE DE FINANȚARE SEMNATE DE ORGANIZAȚIILE DE MICROFINANȚARE DIN ROMÂNIA
Sectorul de microfinanțare din România este cu principalul beneficiar al instrumentelor financiare de microfinanțare reușind in cadrul programului EaSI (Employment and Social innovation) sa mobilizeze 765 Milioane Euro finantari pentru antreprenorii Români si 450 Milioane Euro din cadrul programului InvestEu lansat in 2021 care își propune să declanșeze investiții suplimentare in europa de peste 372 de miliarde EUR în perioada 2021-2027. In premiera Fintech-ul românesc Instant Factoring IFN își va extinde capacitatea financiara si instituțională de a sprijini micro și mici companii cu sprijinul împrumutului subordonat FEI ( Fondul European de Investiții) de 5 milioane de lei se întărește baza de capital a Instant Factoring, contribuind la creșterea si diversificarea împrumuturilor pentru microîntreprinderile din România. Acordul din iunie 2024 marchează prima dată când o companie românească fintech și factoring primește finanțare InvestEU.
Instant Factoring este o instituție financiară nebancară și o platformă de factoring fintech care oferă micro și micilor companii acces la finanțare. Instant Factoring și-a început operațiunile în 2018 și a crescut semnificativ de atunci, ajutând companiile subbancarizate și deservite să-și dezvolte afacerile prin soluții financiare 100% digitale.
Informații detaliate:
(8) Instant Factoring: Overview | LinkedIn
FEI și BT Mic, un nou angajament InvestEU de a facilita accesul la finanțare pentru 10.000 de microîntreprinderi.
Instrumentul Financiar InvestEU pentru microfinanțare, garanție socială și competențe oferă acces la finanțare pentru 10.000 de microîntreprinderi din diverse sectoare, inclusiv agricultură.
Fondul European de Investiții (FEI) și BT Microfinantare IFN (BT Mic) au semnat un angajament de creștere a garanției InvestEU care acoperă un portofoliu suplimentar de credite de până la 714 milioane lei pentru 10.000 de micro-întreprinderi.
Obiectivul acestei acordului este de a încuraja și mai mult accesul la finanțare pentru întreprinderile mici din toate sectoarele, în special pentru cele cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 1 milion de lei.
Acordul inițial cu BT Mic a fost semnat în septembrie 2022 și a fost primul angajament InvestEU în România, având ca scop sprijinirea finanțării unui portofoliu de 500 de milioane de lei. Acordul a fost implementat cu succes în beneficiul a peste 5.000 de antreprenori, BT Mic fiind primul creditor pentru 75% dintre aceștia, demonstrând concentrarea BT Mic pe incluziunea financiară. Peste 20% dintre microîntreprinderile finanțate sunt start-up-uri, cu o vechime mai mică de 12 luni.
Informații detaliate:
Parte a Patria Bank Group, Patria Credit anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), într-un plafon de 205 milioane de lei, care va asigura finanțări ale micilor afaceri în valoare de peste 256 milioane de lei. Acordul este parte din noul program EUROInvest, care reunește sub un singur acoperiș multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în UE, și o continuare a EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation).
Parteneriatul cu FEI se află în al 11-lea an, Patria Credit oferind fermierilor și afacerilor mici credite garantate astfel de Uniunea Europeană (garanția acoperă 80% din suma solicitată și a mers pâna la 90% în perioada Covid), în toată această perioadă, un echivalent de peste 112 milioane de lei ajungând în afacerile locale doar prin această facilitate.
Noul produs Patria InvestEU poate fi solicitat de orice fermier și/sau mică afacere non-agricola, care îndeplinește câteva condiții minime: are o firmă mică, cu sub 9 angajați, de peste 1 an de zile, în orice formă de organizare (SRL, SA, PFA, II, IF) și solicită un credit de max 120.000 de lei (cca 25.000 de euro), pe care îl folosește pentru a finanța activitatea curentă, investiții, capitalul de lucru sau mixt.
Informații detaliate:
Finantare pentru agricultori si microintreprinderi | Patria Credit
NOI MEMBRII ai ASOCIAȚIEI DE MICROFINANȚARE
La ședința Consiliului Director al Asociației de microfinanțare din Februarie 2023, au fost aprobată cererea de adeziune a Axioma Finance IFN SA, astfel numarul membrilor AMF este în prezent de 17 Organizații de microfinanțare (16 Instituții de Microfinanțare inregistrare ca IFN si Asociația CAR Regiune Vest).
Noului membru al Asociației de microfinanțare îi urăm Bine ai Venit!
AXIOMA FINANCE IFN SA
Misiunea companiei este de a le oferi flexibilitate financiară antreprenorilor, pentru a vă ajuta să creșteți, să prosperați și să deveniți mai competitivi. Axioma Finance IFN a fost înscris în Registrul General al BNR în Mai 2023
Informații detaliate despre noul membru al AMF:
website: Axioma Finance
ȘTIRI ȘI EVENIMENTE ALE SECTORULUI DE MICROFINANȚARE DIN EUROPA
Raportul privind Microfinanțarea în Europa Ediția 2023
Ediția din 2023 a Raportului EMN-MFC privind microfinanțarea în Europa oferă un imagine completa al sectorului de microfinanțare din 2022. Colaborarea dintre aceste două rețele permite sondajului să acopere cea mai mare si mai reprezentativă parte din sectorul european de microfinanțare, oferind cel mai complet set de date disponibil în acest moment. Studiul a acoperit 169 de instituții din 29 de țări si poate fi descarcat din link:
surveyReport2023_comp-final.pdf (mfc.org.pl)
Viitorul Forum Europa Centrala si de Est (CEE)
pe 8 noiembrie!
Suntem încântați să vă împărtășim câteva vești grozave! Forumul CEE, un eveniment major pe care-l susținem, este programat să aibă loc in acest an pe 8 noiembrie. Suntem deosebit de bucuroși să anunțăm că fi-compass ni se va alătura ca co-organizator. Implicarea lor, asigură participarea Autorităților de Management, amplificând semnificativ impactul evenimentului.
Centrul de microfinanțare (MFC) a jucat un rol esențial în alinierea intereselor și a subiectelor principale pentru acest forum, în colaborare cu rețele precum EMN, Febea și Impact Europe. Găzduit la sediul Erste Group din Viena, evenimentul beneficiază de eforturile coordonate ale echipelor noastre internaționale puternice și de sprijinul Directoratului General DG Employment.
Obiectivul principal al Forumului CEE este de a evidenția starea actuală și provocările economiei sociale pe piața din Europa Centrală și de Est, cu un accent deosebit pe problemele de finanțare. Ne propunem să reunim părțile interesate cheie din regiunea ECE, inclusiv factorii de decizie naționali și din UE, autoritățile de management ale FSE+, instituțiile de microfinanțare (IMF), furnizorii de finanțare socială, investitorii de impact și alte părți interesate semnificative ale economiei sociale.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Beata Biela, MFC Advocacy Manager la beata@mfc.org.pl.
CONSILIUL UE ADOPTĂ O RECOMANDARE CHEIE PRIVIND STRATEGIILE ECONOMIEI SOCIALE
La 27 noiembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare esențială menită să îndemne statele membre să adopte sau să își actualizeze strategiile de economie socială sau să integreze economia socială în strategii sau politici relevante în termen de 24 de luni. Această recomandare acoperă mai multe domenii critice:
- Promovarea incluziunii sociale și a dezvoltării economice: promovează accesul la piața muncii și incluziunea socială prin economia socială, sprijină dezvoltarea competențelor și întărește inovarea socială și creșterea economică durabilă.
- Dezvoltarea mediului legislative si economico-financiar favorabil: încurajează crearea de cadre de sprijin pentru economia socială, inclusiv mecanisme de reglementare, procese de consultare între autoritățile publice și reprezentanții economiei sociale, acces la finanțare, oportunități de piață, achiziții publice, reguli privind ajutoarele de stat, impozitare și creșterea vizibilității și recunoaştere.
- Sprijinul Uniunii Europene: evidențiază rolul UE în sprijinirea punerii în aplicare a Recomandării prin instrumente precum Portalul UE pentru economia socială, analize publicate, seminarii web și ateliere de lucru.
Recomandarea subliniază importanța implicării regulate a autorităților regionale și locale, a entităților de economie socială și a organizațiilor reprezentative în monitorizarea și evaluarea implementării strategiilor și politicilor economiei sociale.
Statele membre sunt sfătuite să raporteze Comisiei cu privire la punerea în aplicare a recomandării în termen de patru ani de la adoptarea acesteia și, ulterior, la cinci ani după aceea.
Centrul de microfinanțare (MFC) se angajează să încurajeze dialogul și colaborarea între membrii UE, factorii de decizie și autoritățile de management. Aceasta include participarea activă la platforme precum Forumul CEE, Forumul de politici și alte reuniuni semnificative, cum ar fi o întâlnire planificată cu reprezentanții DG Ocuparea forței de muncă și pregătirea unei declarații comune pentru factorii de decizie.
Informații detaliate:
DESCOPERIȚI PORTALUL ÎMBUNĂTĂȚIT PENTRU FINANȚARE ȘI LICITAȚII al UNIUNII EUROPENE
Portalul de finanțare și licitații din UE tocmai s-a îmbunătățit! Portalul este ghișeul Dvs. unic pentru finanțare UE și oportunități de licitație. Acesta a fost îmbunătățit pentru a oferi o serie de funcții noi adaptate nevoilor dumneavoastră.
Informații detaliate:
EU Funding & Tenders Portal (europa.eu)
EXPLORAREA INCLUZIUNII ȘI SUSTENABILITĂȚII: REPERE DE LA ÎNTÂLNIREA EUROPEANĂ A ECONOMIEI SOCIALE DE LA LIÈGE
În perioada 12-13 februarie 2024, Liège, Belgia, a găzduit Întâlnirea europeană a economiei sociale. Acest eveniment dinamic a convocat o gamă diversă de părți interesate – inclusiv practicieni, oameni de știință, factori de decizie politică și altele – pentru a aprofunda temele de incluziune, tranziții ecologice și digitale. Scopul a fost să exploreze modele economice inovatoare și rezistente care să contribuie la o Europă mai responsabilă și mai durabilă din punct de vedere social.
Aliniată la accentul pus de Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene pe economia socială, această inițiativă a evidențiat potențialul economiei sociale de a stimula aceste tranziții cruciale. Deși economia socială nu a fost privită ca un remediu, rolul ei ca parte semnificativă a soluției a fost puternic afirmat.
ÎN ATENȚIE, DISCUȚIILE DIN CADRUL ACADEMIEI DE POLITICI DE ANTREPRENORIAT PENTRU TINERET
În timp ce Reuniunea Europeană a Economiei Sociale avea loc la Liège, CE și OCDE au avut discuții informale ca parte a Academiei de Politici pentru Antreprenoriat pentru Tineret (YEPA). Această rețea include 150 de participanți, precum factori de decizie și rețele antreprenoriale.
La aceste discuții au fost prezenti tineri antreprenori care își împărtășesc experiențele și nevoile, cum ar fi educația cu privire la probleme fiscale, finanțare, politici clare, garantii de siguranță financiară și construirea de relații puternice în ciuda provocărilor perioadei curente si viitoare.
NOUĂ CERERE DE PROPUNERI: COMBATEREA ȘOMAJULUI PE TERMEN LUNG PRIN INOVARE SOCIALĂ
Centrul European de Competență pentru Inovare Socială a anunțat o nouă oportunitate de finanțare intitulată „Abordări inovatoare pentru combaterea șomajului pe termen lung”.
Acest apel are ca scop abordarea șomajului pe termen lung prin extinderea inovațiilor sociale eficiente. Cu un buget de grant de 23 de milioane EUR, proiectele se vor concentra pe reintegrarea persoanelor șomeri de cel puțin 12 luni în forța de muncă și pe creșterea incluziunii lor sociale.
Apelul se încheie la 5:00 PM CEST pe 30.09.2024.
Informații detaliate:
SALVAȚI DATA PENTRU EVENIMENTUL VIRTUAL MFC – SOCIAL FINANCE VIBE 2024: LEADER & DIVERSITY, 29-30 OCTOMBRIE 2024
Alăturați-vă nouă la evenimentul anual de învățare virtuală din acest an, #SFV2024 intitulat „Leadership & Diversity”, care va avea loc în perioada 29-30 octombrie. Vom aprofunda în cele mai recente progrese în domeniul finanțelor sociale, concentrându-ne pe atingerea grupurilor vulnerabile, tendințe în tranzițiile digitale și ecologice și multe alte subiecte captivante.
Membrii MFC sunt încurajați să prezinte succesele și perspectivele organizației dvs. în timpul #SFV2024!
Informații detaliate:
ALĂTURAȚI-VĂ MICROFINANȚARE PENTRU ANTREPRENORIATUL PENTRU TINERET ȘI CAMPANIILE Borrow Wisely 2024!
Anul acesta, vom derula 2 campanii foarte interesante și te invităm să ni te alături pentru a deveni partenerul nostru.
- Campania Borrow Wisely 2024 (Împrumută cu înțelepciune)
În ultimii 9 ani, Borrow Wisely a fost organizată cu succes, ajungând la mulți micro antreprenori din Europa și Asia Centrală. Vă rugăm să vizitați site-ul nostru pentru a vedea cele mai importante momente din ediția din 2023 și pentru a afla mai multe despre campanie și noul său design.
Prin participarea la campanie, organizația dvs. își poate demonstra angajamentul față de împrumuturile responsabile și îngrijirea clienților. Implicarea dumneavoastră va contribui la reputația generală a industriei și va prezenta instituția dumneavoastră ca un creditor de încredere.
Informații detaliate: Borrow Wisely Campaign 2024 (mfc.org.pl)
- Campania de microfinanțare pentru antreprenoriat pentru tineret 2024
Potrivit publicației „Missing Entrepreneurs 2023”, aproximativ 40% dintre tinerii (15 – 30 de ani) din UE au indicat că ar prefera să lucreze pe cont propriu decât să lucreze ca angajați. Totuși, această ambiție antreprenorială nu se traduce întotdeauna în crearea de
afaceri sau munca pe cont propriu. În ciuda sprijinului sporit și investițiilor în antreprenoriatul tinerilor, tinerii continuă să se confrunte cu bariere în antreprenoriat, inclusiv lipsa abilităților antreprenoriale, limitări în construirea de rețele și dificultăți de acces la finanțare.
Pentru a crește vizibilitatea sectorului de microfinanțare, MFC, împreună cu partenerii, vor promova rolul sectorului în sprijinirea tinerilor antreprenori, prin promovarea poveștilor de succes de la partenerii noștri. Consultați campania de anul trecut Microfinanțare pentru antreprenoriatul feminin.
Informații detaliate:
Microfinance for Youth Entrepreneurship Campaign 2024 (mfc.org.pl)
PROIECTUL TRANSFORM TOGETHER FUND – LISTA COMPLETĂ A ORGANIZAȚIILOR BENEFICIARE
Proiectul Transform Together Fund, coordonat de MFC și Cerise+SPTF, își propune să sprijine organizațiile de finanțare socială în implementarea de soluții inovatoare, verzi și digitale care vor beneficia clienții organizațiilor.
Pe parcursul celor 2 apeluri de propuneri, am ales 9 organizații, care au primit granturi pentru a testa și implementa soluțiile lor. Lista completă a beneficiarilor include: ADIE, Franța; Confeserfidi, Italia; Coopfin, Italia; FAER, România; FDPA, Polonia; Microlab, Italia; OMRO, România; SIS Credit, Bulgaria, 3Bank, Serbia. Proiectele vor fi implementate până la sfârșitul lunii aprilie 2025.
Pentru mai multe informații despre proiectul TTF, vă rugăm să contactați Maria Salamon, coordonatorul proiectelor MFC la maria@mfc.org.pl
Informații detaliate:
FEBEA and MFC Join Forces to Strengthen Microfinance and Ethical Finance in Europe
SHARE & FOLLOW US
Pentru a vă asigura că primiți toate cele mai bune știri despre microfinanțare, adăugați adresele noastre în agenda dumneavoastră:
Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finantarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea